top of page

Pustepauser og nybegynnersinn

Hvordan går det med deg i dag? Eller spurt på en mer direkte måte, hva er du fylt opp av i dag? Kan du kjenne etter i 2 sekunder?

Datteren min på 9 år lærte seg programmering og koding på sommerskole i forrige uke. Hun viste begeistret fram spøkelser som gikk fortere og fortere over skjermen. Jeg fikk poeng når jeg klarte å fange dem. Vi mennesker er mer komplekse enn en datamaskin, men det er jo et interessant bilde. Hva er det som ligger bak våre tanker, følelser og adferd? Hva er det som gjør at jeg føler meg så stressa nå og løper rundt som et spøkelse på en dataskjerm...? eller hvordan har det seg at jeg plutselig er fylt med så mye glede og danser rundt i stuen min? Noe kan vi selv velge andre ting er utenfor vår kontroll.

Så hvordan velger du å ta dagen din fatt? Er det i tråd med hvordan du føler deg og det du sanser der ute, eller går du på som et lokomotiv med autopiloten på? Mest sannsynlig tar du deg litt tid underveis siden du leser dette innlegget akkurat nå.

Kanskje du kan ta med deg et pusterom du kjente på i ferien inn i den intense høsten som nå kommer over oss? Jobb, skole, studier og kurs. Alt settes i gang for fullt. Jeg vil i hvert fall prøve på det. Gjennom 10 dager utenfor innseilingen til Risør, ble jeg fylt med et nydelig kystlandskap i ferien. Det er noe helende med det evigvarende og rytmiske i havet. Så kommer horisonten som en behagelig linje å hvile blikket på. Verden er kompleks og krevende, men den kan også være enkel og tydelig der havet og himmelen møtes. Har du også et slikt landskap å gå til som gir deg litt ekstra med luft til lungene når du tenker på det?

Det aller beste er jo selvsagt å ha slike nydelige steder i nærheten slik at du kan besøke dem i hverdagen. Bildet over er fra slottsparken en vakker morgen for to uker siden. Det kan også være en fast aktivitet, kanskje en yogatime, et kor eller et forfriskende kurs i Sinn og Sang trening!:-) Over seks onsdager fra 13. september har du muligheten til å finne et deilig pusterom på Bygdøhus (like ved Huk). Sangpedagog Gabrielle Sørensen og jeg vil gjerne lære deg om vennlig tilstedeværelse i eget liv, hvordan ta stemmen i bruk og finne indre ro gjennom sang og meditasjon. Treningen starter opp 13.9 og påmeldingsfristen er rett rundt hjørnet (30.8). Les mer her og følg oss på https://www.facebook.com/sinnogsang/

Et viktig spørsmål du vil få på Sinn og Sang trening er; hvordan tar du sansene dine i bruk? I forrige uke opplevde jeg det helt motsatte av lokomotivet med autopiloten på. Datteren min på 6 år hadde sin første dag på aktivitetsskolen. Det var en eksemplarisk fremvisning i tilstedeværelse. Så betagende var det at jeg forsvant helt inn i dette med henne. Hun gikk sakte inn på skolen, rettet litt på den nye skolesekken sin. Så seg rundt og holdt meg hardt i hånden. Et stykke ned i gangen fant hun navnet sitt på en plass og hang sekken sin forsiktig opp. Da vi kom inn på kjøkkenet fikk hun øye på en av de voksne. Han kjenner jeg som tydelig med glimt i øyet. Det så ut som han også ble litt påvirket av hennes nysgjerrige og åpne blikk og det stolte smilet. Samtalen de to hadde var til å ta og føle på. For meg så det ut som de kom fram til en felles forståelse av lekser, lek og "tullevoksne".

”I nybegynnerens sinn er det mange muligheter. I ekspertens sinn er det få”

Sitatet er fra Suzuki Roshi som var den første Zen mesteren som fikk innflytelse i Vesten. Som du kanskje vet er buddhistisk meditasjon opprinnelsen til det vi kjenner som mindfulness i dag. Før Suzuki startet sin undervisning hver morgen fikk han elevene til å sitte stille og meditere i 20 min. noe som viste seg å være godt for både helsen og innlæringen. Nybegynnersinnet er lettere å få tak i sammen med en meditasjonspraksis. Da får du en fin anledning til å gi slipp på alle inntrykkene og tankene som har hopet seg opp i deg og kan møte deg selv og verden med en åpen og ikke dømmende holdning.

Det er godt å vite at uansett hva du du fyller deg opp med, kan du alltid nullstille deg gjennom dagen, i hvert fall delvis (det avhenger litt av hva sinnet ditt har å jobbe med og hvor sliten du er). Jeg bruker en mindfulness app eller bare stoppeklokke på ca. 20 min. (prøv ut ”Mindfulnes Appen” eller Headspace”.) En annen fin måte er selvsagt å gå ut i naturen som nevnt over. Da kan du fokusere på pusten og kroppen mens du tar inn alt det vakre rundt deg. Tankene får bare komme og gå. Etterpå kan du kjenne etter om det blir noen endring i sansene dine. Kanskje klarer du å lytte til det barna forteller deg etter skolen på en annen måte eller møte en kollega på jobben og høre hvordan han egentlig har det. Helt enkelt handler det om å finne fram til dine pustepauser og ta i bruk ditt nybegynnersinn! Hvor enkelt eller vanskelig dette er inviterer jeg deg til å finne ut av. Kanskje har du allerede gjort deg mange erfaringer og refleksjoner. Send meg gjerne en kommentar på facebook eller til line@bygdoygestalt.no.

Ha en fin dag!

bottom of page