top of page

Vil du lære å praktisere selvmedfølelse?


Om du vil lese deg opp på hvordan du praktiserer dette, vil du se at det er mange der ute som har variasjoner av samme metode. Det er forskere, terapeuter og coacher. Det er bare å plukke det som passer deg. Så hvorfor skal du sette av tid til dette? Forskning viser en sammenheng mellom selvmedfølelse og velvære samt en beskyttelse mot angst og depresjon (Neff, 2009). Kanskje kan denne metoden gjøre en viktig forskjell i ditt liv.

Når livet skurrer litt eller går i motbakke er det veldig naturlig at vi setter oss ned eller legger oss under et varmt teppe i sofaen. Det er god egenomsorg, men det er lett å havne over i noe annet enn selvmedfølelse og isteden dra langt av gårde inn i selvmedlidenhet. Det er faktisk noe som kan gjøre oss svakere og gjøre det vanskelig å komme seg videre. Dette handler ofte om å klage over uflaks eller hvor dårlig vi har gjort ting. Det blir gjerne noen runder med selvkritikk og negativ indre dialog.


For å forstå hva selvmedfølelse handler om må vi sette oss inn i hvordan vi i buddhistisk tradisjon velger å møte livet med all den lidelsen det fører med seg. Gjennom oppmerksomt nærvær ser vi på det som skjer med oss med en åpen og utforskende holdning. Det gjelder å ta fram vennlighet og aksept istedenfor tanker om hvordan ting burde ha vært. I ordet medfølelse ligger det til grunn en holdning om en felleskapsopplevelse eller et «medværend» slik man ser på det i buddhistisk tenkning. Vi står i et nettverk av relasjoner til hverandre og til naturen.


Når vi trener på selvmedfølelse tar vi våre egne opplevelser av å ha det vanskelig på alvor samtidig som vi erkjenner at vi står sammen i dette livet. Vi opplever alle smerte og lidelse fra tid til annen. Det er en delt menneskelig tilstand. På veien til å føle varme for oss selv kan vi starte med å tenke på noen vi virkelig bryr seg om og forsøke å rette den samme energien mot oss selv. For det ligger naturlig for oss å bry oss om andres lidelse. Det har vi i oss fra vi er spedbarn.


Om du er nysgjerrig på hvordan du praktiserer selvmedfølelse, finnes det som tidligere nevnt mye bra på nettet (lydfiler, videoer, foredrag m.m.). Eller du kan ta kontakt med meg, så hjelper jeg deg i gang. Jeg møter deg i Baldersgate 11 på Frogner eller på nett (zoom).


Min inngang inn i dette er gjennom gestaltterapien der fagfeltet bl.a. bygger på zen buddhisme, men også gjennom min interesse og praksis innen ulike yoga og meditasjonsretninger i over 20 år. Det har gitt meg mye glede og velvære og jeg har lært at alt dette er ferskvare. Vi blir aldri utlært. Hver dag får vi muligheten til å erfare noe nytt.














bottom of page