top of page

Din helt personlige følelsescocktail

"Har du dårlig selvfølelse og selvtillit? Kanskje du skal bli litt tryggere og mer robust til å takle livet med alt det innebærer av kritiske kommentarer og ulike utfordringer?"

Har du hørt dette før og tenkt at det kanskje gjelder deg? ”Bare bli litt tøffere” holdningen møter jeg gjennom mine klienter, ukeblader, venner, m. flere og det gir ingen godfølelse.

Det er helt greit å bli litt tøffere altså. Jeg mener ikke noe annet. Men kan du bare fikse dette på 1-2-3 uten å gå på akkord med deg selv?

Jeg vil heller stille spørsmålet, kan du ta deg litt tid? Hva kjenner du på i møte med hverdagens ulike situasjoner og hvem blir du i møte med ulike mennesker? Hvilken følelse sitter du med eller hvilken miks av følelser opplever du?

Se for deg at du er på fest og får en deilig leskende cocktail servert. Så blir du litt susete og lurer på hvorfor. Du bestemmer deg for å finne ut av det og skjønner at diverse sprit var ”synderen ”og dernest personen som hadde gitt glasset til deg. Så kan du se for deg at du på den samme festen sitter med en cocktail av følelser.

Kan du bli like nysgjerrig på denne cocktailen som den du fikk servert? I så fall er du bedre rustet til å ta gode valg for deg selv. Når du sitter med en sterk, deilig og susete drink i hånden kan du sette deg ned og ta et glass vann eller fortsette og bli enda mer susete og god i farta. På samme måten kan du gå fram med dine egne følelser. Skal du fortsette å prate med han fyren som av en eller annen grunn setter i gang en ubehagelig mix av irritasjon og uro? Eller skal du bare gå? Kanskje vil du si noe som gjør det lettere å være deg i møte med han.

​​

For noen uker siden arrangerte jeg en gratis workshop på Bygdøhus (like ved Huk) sammen med en Gabrielle Sørensen, som er sangpedagog. Vi har holdt på med et tverrfaglig samarbeid i noen år som vi kaller for Sinn og Sang (les mer her). Vi ønsket å nå ut til flere med vår Sinn og Sang trening som vi har planlagt til høsten. Her var tema nettopp dette med selvfølelse og ta seg litt tid. Vennlig tilstedeværelse gjennom sang og meditasjon er noe som gjør mange godt. Det er jo mye bra forskning på mindfulness nå, så dette er jo helt mainstream, bortsett fra at blandingen av sang meditasjon er litt spesiell.

  • Mens jeg ønsket at de 12 deltakerne som hadde møtt opp skulle forstå noe om egenverdi og aksept av ulike følelser i møte med ulike situasjoner, fikk jeg selv servert min spennende følelsescocktail.

I starten visste jeg ikke helt hva som var i cocktailen, men etter hvert ble det klart: Energi, gøy og en teskje med skummelt. For at jeg skulle føle behag og ro av denne cocktailen var det godt å anerkjenne hva som var i den. Dernest kjente jeg behovet for trygghet. Vi delte, vi sang og vi mediterte. Dette skapte felleskap og tillit til både deltakere og kursledere. Jeg kjente at alle tankene jeg hadde i hodet rundt agenda, "tune" inn, sjekke ut etc. bare kunne få være der, mens jeg kjente tyngden i beina og sang i kor med de andre.

Hvilken cocktail de andre satt med er jeg usikker på, men gjennom deling og refleksjon ble noen smaker tydelige. Her var det en bra mix av velvære ro, og tvil rundt det å være bra nok, trygg nok og å passe inn. Slik er det vi holder på alle sammen der ute i livene våre.

Så om du ønsker å bli sterk, robust og oppleve å ha god selvfølelse, dvs. en verdi uavhengig det du presterer, har jeg et godt tips:

  • Tren deg på å finne ut av hva som er i din helt personlig følelsescocktail i møte med ulike mennesker og situasjoner. Vet du ikke hva du får i deg er det vanskelig å vite hva du trenger for å stå på trygge bein.

Akkurat den trening er nok litt mer krevende enn å sette seg på en sykkel. Men gjennom samtaler med coach/terapeut kan dette bli en naturlig del av hverdagen. Det trenger ikke ta mer enn noen sekunder å registrere hva du har fått i kroppen. Så kommer jobben med å anerkjenne det og se hva du har behov for. Noen ganger går det nærmest av seg selv, mens andre ganger er det tøffe tak. Det å lære seg å ta sine følelser og behov på alvor er en viktig målsetning for både Sinn og Sang trening og samtaleterapi hos meg i Bygdøygestalt. Øvelse gjør mester, men det viktigste av alt er å være vennlig tilstede i eget liv uten å dømme.

Hva er det i din cocktail i dag?

bottom of page