top of page

Skogsbad

Begrepet skogsbad stammer fra Japan, hvor det kalles Shinrin yoku. Dette handler om å senke tempoet og bruke sansene for å oppleve skogen på en tilstedeværende og helhetlig måte. Når vi vandrer i naturen, kan vi rette oppmerksomheten mot syn, lukt, lyder, berøring, smak og indre fornemmelser.

Som gesaltterapeut, yogainstruktør og nylig sertifisert skogsterapeut kan jeg guide deg gjennom skogen og gi deg en unik opplevelse av deg selv i samspill med naturen. Med meg på turen har jeg Liv Irene Strømgren. Hun er siviløkonom og skogsentusiast. Vi ønsker å inspirere deg til å ta med denne praksisen på egne turer, slik at du kan oppleve skogens helende kraft på egen hånd og kanskje inspirere andre på din vei. 

Det vil bli rolig vandring med guiding underveis, sit spot (meditasjon), enkle yogaøvelser og te seremoni.Vi kommer til å gå på stier der det ikke er så mye folk. 

 

Bli med på skogsbad i Kongeskogen!

Tid: 10. mai kl 13-16

Pris: 400,-

Meld deg på her.

Ta med liggeunderlag, en kopp og nok klær til å kunne sitte stille og ligge i 15-20 min. 

​Vi serverer tørket frukt, nøtter og te mot slutten av skogsbadet. 

Image by Luca Bravo
Image by Luca Bravo

Forskning

Det første offisielle skogsbadet ble arrangert i 1982 i Akazawa Shizenryo-skogen i Nagano-prefekturet. Etter en forsiktig start vokste interessen for skogsbading raskt i Japan. Målet var å få folk i byene til å holde kontakten med naturen, ta vare på gamle tradisjoner og oppleve økt velvære.

Yoshifumi Miyazaki var en av de første som startet vitenskapelige studier på skogsterapi. I 1990 begynte han som fysiologisk antropolog på øya Yakushima, hvor han utforsket hvordan planter og trær påvirker menneskers helse. Basert på sine funn utviklet Miyazaki i 2003 en mer standardisert form for skogsterapi.

Etter hvert kom flere studier til og konseptet spredte seg til Vesten, blant annet gjennom arbeidet til lege og forsker Li Qing, som bidro til å gjøre skogsbading kjent utenfor Japan.

Forskningen kan vise til mange positive helseeffekter:

  • økt immunforsvar, økt antall NK-celler i kroppen

  • jevnere blodtrykk

  • lavere kortisolnivå (“stresshormonet”)

  • bedre humør

  • mindre angst og depresjon

  • økt kreativitet

  • bedre evne til konsentrasjon

  • raskere tilheling etter operasjon og sykdom

  • bedre søvnkvalitet

  • økt energi

  • bedre evne til problemløsning

  • økt velvære

Noe av forklaringen ligger i trærnes og plantenes naturlige forsvar mot insekter, sopp og mikroorganismer – såkalte fytonsider – som vi kan ha stor nytte av å puste inn. I tillegg får vi mer oksygen fra fotosyntesen, som gjerne tas bedre opp i skogen, ved sjøen, fossefall og på fjellet på grunn av høyere innhold av negative ioner i luften. Disse små partiklene kan bidra til økt serotonin-nivå, som hjelper oss å stresse ned, føle oss bra og sove bedre.

 

Det er fint å kjenne til forskningen, men det viktigste er å oppdage hvordan skogsbading påvirker akkurat deg. Vi mennesker er ulike, og ikke alle trives like godt med å senke tempoet ute i naturen. Kanskje liker du best å jogge i skogen – fortsett med det! Du får fortsatt mange av de samme helsegevinstene. Kanskje vil du også kjenne etter om det frister å roe ned i noen minutter underveis eller mot slutten, for å utforske hva som skjer når du åpner sansene mer.

Min motivasjon

Skogen har etter hvert blitt et magisk sted for meg. Når jeg jogger med musikk på øret, må jeg alltid skru av musikken og senke tempoet idet jeg tar stien inn i den frodige skogen. Er jeg trøtt og sliten, finner jeg alltid ro og påfyll der. Jeg kjenner meg støttet av landskapet og inspirert til å legge fra meg problemer og bekymringer. For hva er vel viktigere enn å bare være ett med naturen – om så bare for en liten stund?

Gjennom skogsterapi-sertifiseringen ble jeg overrasket over hvor mange positive vitenskapelige funn som finnes – og samtidig hvor lite det snakkes om dem. Jeg vil gjerne formidle denne kunnskapet ut til folk. Inn i mitt arbeid som skogsterpaeut vil jeg også integrere min erfaring som gestaltterapeut og yogainstruktør. Kort sagt handler det om å komme nærmere sitt eget hjerte ved å senke tempoet og åpne sansene. Da blir det lettere å møte livets utfordringer med mer vennlighet og aksept.

Les mer om min vei til skogsbading her.

Forest
Kontakt

Besøksadresse: ​​

v/ HumaNova

Baldersgt. 11 B

0263 Oslo

Tel: +47 45 28 52 83​

line@bygdoygestalt.no

  • LinkedIn Social Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Supert! Melding mottatt.

© 2017 by Bygdøygestalt. Proudly created with Wix.com

bottom of page