top of page

Wow følelsen


Det er en følelse som overgår alle følelser. Den knytter seg til livets magiske storhet og kan romme ærbødighet, dyp respekt og forundring. På engelsk kalles den for awe. Direkte oversatt til norsk blir dette ærefrykt. Det gir ikke helt mening for meg, så jeg har bare kalt den for "wow". Kanskje finner du et bedre ord.


En helsebringende følelse

Få med deg solnedganger i mange farger, flotte blomster i skogen, åpne vidder, seiltur på vakkert hav. Hør på en nydelig symfoni eller syng i et kor. Det gjelder å finne det du liker og synes er vakkert. Kanskje er det å se en fotballkamp live med masse mennesker. Maria Borelius skriver i sin bok "Veien til antiinflammatorisk livsstil" om forskning fra Ohio som viser at denne følelsen er først i klassen når det gjelder å redusere inflammasjon (betennelse) i kroppen. I spyttet finnes det nemlig gode markører for å se dette.

De dårlige dagene

Så når jeg vet at denne følelsen er så bra for meg hva gjør jeg på dårlige dager? Borelius gjengir også studier som har sett nærmere på motpolen til wow. Etter bare 20 min. i en bedrøvet tilstand kan man se en negativ effekt på immunforsvaret, noe som kan bidra til inflammasjon. Heldigvis går jeg ikke rundt og tenker på dette hver dag. Det vil skape stress i seg selv. Men vi fortjener alle å leve gode liv.


Transformere følelser og øve

Hva gjør du når du kjenner deg trist, lei og bedrøvet? Har du kanskje lært deg noen kognitive teknikker? Eller kanskje du prøver å romme det du opplever og gi det uttrykk. Skrive det ned, gå på tur, puste det ut, snakke med noen eller ta en god hvil. Det kan bringe deg over i en lettere sinnsstemning der du helt naturlig får øye på alt det vakre rundt deg. I tillegg kan du øve på å se etter ting som gir deg denne wow følelsen og fylle hele deg med det. Prøv det ut så får du se hva det gir. Og kanskje vil du invitere inn noen som deler den samme interessen. Det kan forsterke hele opplevelsen.


Ønsker deg en herlig sommer med mange fine stunder!


Comments


bottom of page