top of page

Det kan være fruktbart å drømme

For to uker siden knipset jeg et bilde ut fra yogarommet mitt i kjelleren der jeg ser gjennom en drømmefanger og ut på druer som begynner å smake ganske godt. Kanskje kunne jeg skrive noe om det en dag, tenkte jeg mens jeg smilte for meg selv. Typisk meg å ha slike tanker om hva jeg muligens kan gjøre en dag.
Jeg elsker å drømme. Gjør du?


Jeg liker å bare la tankene vandre når jeg sitter på bussen og ser ut av vinduet. Istedenfor å sjekke nyheter eller sosiale media. Visste du at dagdrømming eller tankevandring i ledige stunder er viktig for å ha en sunn og velfungerende hjerne? Det gjør at vi lærer og husker bedre. Det kan komme mye positivt ut av multitasking og høyt tempo, men det har sine ulemper. Stress og kognitiv overbelastning kan føre til færre hjerneceller og andre kjedelige følger som jeg ikke skal liste opp her. Dette er gammelt nytt da om du følger med på forskning om slike temaer, men jeg tror det er viktig å minne hverandre på

hva som er bra for oss. For hukommelsen vår har så mye å jobbe med!


Drømmer er dessuten med på å så viktige frø i livene våre. Hva vil vi få ut av hverdagen med vennskap familieliv, jobb og aktiviteter? Hvor er vi på vei? Hva trenger vi og hva lengter vi etter?


"Hvis du kan drømme om det, kan du gjøre det," sa Walt Disney.


Når vi sover er drømmene med på å bearbeide ting som har skjedd i løpet av dagen. Om vi skriver ned eller bare reflekterer litt over hva som har rørt seg i sinnet vårt etter en en natt, kan vi bli mer oppmerksomme på viktige temaer i livene våre. Det gjelder både gode og vonde drømmer. Så om vi har en drømmefanger som ikke fungerer helt slik amerikanske urfolk håpet da de begynte å lage dem, er det godt å vite at også marerittene kan gi verdifull selvinnsikt.


Noen ganger er historiene som kommer til oss om natten ganske så rare og absurde og det er ikke mye mening og innsikt å hente. Det skjer med meg innimellom. Da tenker jeg "jøsses hva var det?" og kan underholde mine nærmeste på morgenkvisten, hvis historiene i det hele tatt er mulig å formidle da. Noen ganger er det best å holde ting for seg selv. Og kanskje gir det mer mening en dag.


Om du ønsker å få hjelp til å utforske drømmene dine, både de du opplever om natten og om dagen, er det mange psykoterapeuter som kan bidra. Når det gjelder de nattlige drømmene finnes det litt ulike teknikker og innfallsvinkler. Som gestaltterapeut er jeg opptatt av hva som gir mening for deg og hvordan du kan identifisere deg med ulike deler av drømmen. Det kan også være spennende å "drømme videre." Men konkret hva drømmene betyr har jeg ingen "fasit" på. Her finnes det flere nettsider som kan komme med interessante teorier.


Tilbake til vinduet i yogarommet mitt henger druene der og minner meg på hvor fruktbart det er å drømme.


Comentarios


bottom of page